Karakter eigenschap

HSP is een karakter eigenschap, (hoog sensitiviteit, niet te verwarren met hoog gevoeligheid). Een mooie eigenschap die niet altijd even makkelijk hanteerbaar is in deze snelle tijd met veel prikkels (indrukken) en te midden van een groot aantal mensen (collega's, leerkrachten, docenten, klasgenoten, leidinggevenden, partners, teamgenoten) die deze eigenschap niet bezit. Het 'kanariepietje in de kolenmijn' wordt ook wel eens gezegd.

 

Ondersteuning

Als je meer tot je recht zou willen komen of vaker jezelf wilt kunnen zijn, wilt toekomen aan wat voor jou belangrijk is, anders wilt omgaan met je sensitiviteit dan door die bijvoorbeeld te onderdrukken als het niet uitkomt, vaker ontspannen of op het gemak wilt zijn, verlangt naar minder conflicten of uitbarstingen. Om bijvoorbeeld met minder stress op het werk te functioneren of om niet helemaal 'op' en prikkelbaar uit school te komen of het weekend in te gaan, of om jezelf beter te kunnen sturen en reguleren.

   

Wetenschappelijk aangetoond

Begeleiding op dit gebied vindt plaats vanuit wetenschappelijke invalshoek. Aan de universiteit van Brussel waar in 2015 HSP op hersenniveau werd aangetoond, is nascholing ontvangen van de betrokken professor.